Ciasto drożdżowe z jagodami Składniki na zaczyn:
- 30g drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- jagody
Kruszonka
- 125 dag masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części, rozwałkować delikatnie, wyłożyć jagody i zwinąć w roladę, wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.
Wypieki z jagodami teraz królują, próbuję najeść się ich na zapas:)
OdpowiedzUsuńjak smakowicie,
OdpowiedzUsuńja jutro lece po jagody i tez coś z nich stworzę ;d
pozdrawiam,
Jakie wspaniałe ciasto, super :)
OdpowiedzUsuńw tym roku jagód niestety nie uraczę, ale takimi przepisami z przyjemnością nacieszę oczy!
OdpowiedzUsuńDo tego kubek mleka i jestem w raju :)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie ten blog napisany w fajnym języku ! jest miły dla oka :)
OdpowiedzUsuń