poniedziałek, 4 stycznia 2016

Dietetyczny pasztet z selera

Pyszny pasztet z selera, nie tylko dla wegetarian, posmakuje również mięsożercom. Można dodać kilka pieczarek. Jeśli lubicie pasztety warzywne jak na przykład ten z cukinii to selerowy na pewno posmakuje, jest jeszcze lepszy od cukiniowego.
Inspiracja


Dietetyczny pasztet z selera
  • 2 średnie selery
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka Bio płatków jęczmiennych Zielony Smak
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju 
  • 1/2 szklanki wody
Selery zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Selera, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Podlać wodą i dusić do odparowania wody. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.


1 komentarz: