Zapiekanka pasterska
- 500g mięsa mielonego (w oryginale jagnięcina- można zastąpić innym)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pół selera
- 4 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
- 1kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 125ml mleka
- sól, pieprz
- ser cheddar do posypania
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków, dodając masło i mleko. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno warstwę mięsno-warzywną, a następnie pure ziemniaczane, wyrównać, można zrobić wzorek widelcem. Wierzch posypać cheddarem i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Smacznie wyglada.
OdpowiedzUsuń