Rafaello na krakersach
- 2 paczki krakersów po 180g
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka oleju kokosowego Olejowy Raj
- 200g masła
- 200g wiórek kokosowych
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną dobrze wymieszać ze szklanką mleka i dodać do utartych żółtek. Drugą szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną cały czas mieszając, uważając aby budyń się nie przypalił i żeby nie powstały grudki. Budyń odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju kokosowego i 180g wiórek kokosowych (resztę zostawić do posypania wierzchu). Blachę o wymiarach ok. 20x26 wyłożyć krakersami, następnie wyłożyć masę kokosową i tak do wykończenia składników. Z 2 paczek krakersów wyszło mi 4 warstwy krakersów, ale można zrobić 3 z większą ilością kremu. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zrobiły się miękkie.
Apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, chętnie kiedyś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń