Piegusek
To ciasto to sposób na pozbycie się białek. Zbieram białka w pojemniku w zamrażarce i dokładam kiedy nadarza się okazja. Kiedy uzbiera się ich sporo robię właśnie to ciasto lub ciasteczka. Przepis jest banalnie prosty i nazwany szklankowym plackiem. Przygotowuje się go w 10 minut.
Piegusek
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto w keksówkę (10x30cm) i piec w piekarniku ok. 40 minut w 180 stopniach.
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka czekolady
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuścić razem, polać wystudzone ciasto.
Urocze to ciasto :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda z polewą! Chętnie wyczaruję takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szybkie, łatwe i ekonomiczne ciacho : )
OdpowiedzUsuńCiasto musi być znakomite i bardzo delikatne dzięki tym białkom :))
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne *_* bardzo lubię ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuńja robię wersję wegańską, więc akurat białka mi się nie przydają. ale strasznie lubię to ciasto! ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiła, ale chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńŁatwy, a jak pięknie się prezentuje. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego pieguska : )
OdpowiedzUsuńCudny pomysł, koniecznie muszę spróbować koniecznie! Nie wpadlabym na to ul żeby zamrozić białka. Nic sie z nimi nie dzieje?
OdpowiedzUsuńNic się nie dzieje, na często mrożę bo szkoda wyrzucić i dokładam kolejne, kiedy uzbiera się już sporo można zrobić właśnie takie ciasto :)
Usuń