Babka cytrynowa
Pyszna i aromatyczna babka cytrynowa. Można upiec w foremce na babkę lub w keksówce. Przygotowanie bez pieczenia zajmuje dosłownie 5 minut.
Babka cytrynowa
- 250g masła lub margaryny (miękkie)
- 1 szklanka cukru
-
4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka z całej cytryny + sok z połowy
Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i proszek oraz skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać na wyłożoną papierem keksówkę o wymiarach 10x30. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Jaka żółciutka! Świetny wypiek :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona babka:)
OdpowiedzUsuńnajlepszy wypiek ! spróbuję w domu ;) blog interesujący :)
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam do mnie : http://nika855.blogspot.com/
Najprostsza i najsmaczniejsza ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam koleżankę od babki cytrynowej ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystki babki ! Jak przeczytałam tytuł posta od razu poczułam ten fenomenalny zapach <3 Zapisuję przepis ! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO mniam, wieki takiej nie jadłam! Moja Mama robiła kiedyś cytrynową babkę... Dobrze, że mi o tym smaku przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńBABKA wyszła pyszna mmmm... wilgotna w środku, dodałam jeszcze olejek pomarańczowy.
OdpowiedzUsuń