niedziela, 3 listopada 2013

Babka cytrynowa

Pyszna i aromatyczna babka cytrynowa. Można upiec w foremce na babkę lub w keksówce. Przygotowanie bez pieczenia zajmuje dosłownie 5 minut. 

Babka cytrynowa
  • 250g masła lub margaryny (miękkie)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka z całej cytryny + sok z połowy
Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i proszek oraz skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać na wyłożoną papierem keksówkę o wymiarach 10x30. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. 


9 komentarzy:

  1. Jaka żółciutka! Świetny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy wypiek ! spróbuję w domu ;) blog interesujący :)

    w wolnej chwili zapraszam do mnie : http://nika855.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Najprostsza i najsmaczniejsza ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam koleżankę od babki cytrynowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystki babki ! Jak przeczytałam tytuł posta od razu poczułam ten fenomenalny zapach <3 Zapisuję przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, wieki takiej nie jadłam! Moja Mama robiła kiedyś cytrynową babkę... Dobrze, że mi o tym smaku przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. BABKA wyszła pyszna mmmm... wilgotna w środku, dodałam jeszcze olejek pomarańczowy.

    OdpowiedzUsuń