Babka cytrynowa piaskowa
Pyszna piaskowa i mocno cytrynowa babka. Wykonanie jest szybkie i proste.
Babka cytrynowa piaskowa
- 150g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny + skórka z cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z masłem i cukrem. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, wycisnąć sok i dodać do masy. Przesiać mąkę i proszek i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńDoskonały wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńsuper blog
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto jabłecznik - pięknie to wygląda !
OdpowiedzUsuń