Sałatka wiosenna z ciecierzycą i olejem rzepakowym
Bardzo smaczna sałatka z ciecierzycą, warzywami i dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wybieram go jako podstawę dressingu do sałatek. Sałatkę można zabrać na piknik czy do pracy bądź uczelnie jako lunchbox.
Sałatka wiosenna z ciecierzycą i olejem rzepakowym
- puszka ciecierzycy
- ogórek
- pomidor
- papryka czerwona
- kilka oliwek czarnych
- cebula czerwona mała
- pół cukinii
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Cukinię pokroić i ugrillować na patelni, ciecierzycę odsączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, paprykę, oliwki, cebulę i szczypiorek pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Zrobić dressing - olej rzepakowy wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę przed podaniem.
Ten wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuń