Domowa granola
Bardzo lubię granolę, jednak ta sklepowa jest bardzo słodka. Po przeczytaniu kilkunastu etykiet ze składem zrezygnowałam z jej kupna. Na pierwszym miejscu cukier lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, do tego tłuszcz palmowy, spulchniacze i inne niepotrzebne rzeczy. Domowa granola jest smaczna i zdrowa. Możemy do niej dodać to co lubimy. Bazą są płatki owsiane, do tego orzechy i suszone owoce. Wystarczy dodać jogurt naturalny lub mleko i śniadanie gotowe.
Domowa granola
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki płatków migdałowych
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowca
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki suszonych śliwek
Płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe, orzechy, sezam wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na dużą blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, mieszając co kilka minut. Wystudzić, dodać pokrojoną żurawinę i śliwki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Domowa granola jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuń