niedziela, 18 października 2015

Domowa granola

Bardzo lubię granolę, jednak ta sklepowa jest bardzo słodka. Po przeczytaniu kilkunastu etykiet ze składem zrezygnowałam z jej kupna. Na pierwszym miejscu cukier lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, do tego tłuszcz palmowy, spulchniacze i inne niepotrzebne rzeczy. Domowa granola jest smaczna i zdrowa. Możemy do niej dodać to co lubimy. Bazą są płatki owsiane, do tego orzechy i suszone owoce. Wystarczy dodać jogurt naturalny lub mleko i śniadanie gotowe. 
 
Domowa granola
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • orzechy włoskie, laskowe, nerkowca
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki suszonych śliwek 
Płatki owsiane, słonecznik, płatki migdałowe, orzechy, sezam wymieszać z miodem i olejem. Wyłożyć na dużą blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, mieszając co kilka minut. Wystudzić, dodać pokrojoną żurawinę i śliwki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. 





1 komentarz: