Sajgonki
Sajgonki, czyli krokiety wiosenne, to danie kuchni wietnamskiej. To moje pierwsze podejście do sajgonek i bardzo udane, wyszły smaczne i chrupiące. Do ich przygotowania użyłam gotowej chińskiej mieszanki warzywnej, można oczywiście wszystko osobno przygotować.
Sajgonki
Składniki na 30 małych sajgonek
- 30 płatów papieru ryżowego
- 1 pierś z kurczaka
- 750g mieszanki chińskiej (marchewka, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun, papryka)
- 50g makaronu z fasoli Mung
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2cm świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 1 jajko
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i sos sojowy, usmażyć na patelni. Dodać mieszankę chińską i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać starty świeży imbir. Makaron z fasoli Mung przygotować według instrukcji na opakowaniu, makaron pokroić na mniejsze części. Kurczaka, warzywa i makaron wymieszać, dosmakować solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość wystudzić, dodać surowe jajko i wymieszać.
Płaty papieru ryżowego maczać przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, nakładać łyżkę farszu i zwijać w "krokieciki". Odstawić, aby woda obciekła. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (u mnie ok. 1cm oleju, nie muszą być smażone na głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz