Cytrynowa babka piaskowa
To moja ulubiona babka - bardzo sypka za sprawą dużej ilości mąki ziemniaczanej, o cudownym aromacie cytryny. Zdecydowanie najlepszy przepis. Można upiec również w formie na babkę z kominem.
Cytrynowa babka piaskowa
- 150g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do masła dodać żółtka i miksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masła. Skórkę cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok również dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z całością. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Mniam, cytrynowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń