niedziela, 30 listopada 2014

Ciasto Wiewiórka

Typowo jesienne ciasto z jabłkami i orzechami, zwane Wiewiórką lub ciastem amerykańskim. Bardzo smaczne.
Ciasto Wiewiórka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki orzechów brazylijskich Piątnica
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 jabłka
Białka ubić, dodac cukier, a następnie żółtka. Powoli dodawać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i sodą, wymieszać delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełożyć na niedużą blaszkę ok. 24x24 i piec ok. 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 



1 komentarz:

  1. słyszałam o tym cieście ale jeszcze nie robiłam go, Twoje wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń