Ciasto Wiewiórka
Typowo jesienne ciasto z jabłkami i orzechami, zwane Wiewiórką lub ciastem amerykańskim. Bardzo smaczne.
Ciasto Wiewiórka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich Piątnica
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 jabłka
Białka ubić, dodac cukier, a następnie żółtka. Powoli dodawać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i sodą, wymieszać delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełożyć na niedużą blaszkę ok. 24x24 i piec ok. 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
słyszałam o tym cieście ale jeszcze nie robiłam go, Twoje wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń