czwartek, 16 października 2014

Bitki w sosie z grzybami

Klasyczne polskie danie - bitki wieprzowe w sosie własnym. Dodałam jeszcze grzyby, bo akurat miałam, ale bez nich też będzie smaczne.

Bitki wieprzowe w sosie z grzybami

  • 4 kotlety z szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5l wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowy
  • 20dag grzybów ugotowanych
  • mąka do obtaczania 
  • sól, pieprz
Kotlety rozbić, dosmakować solą, pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na małej ilości oleju. Mięso wyłożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso i zalać wodą. Dodać grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.


1 komentarz: