Bitki w sosie z grzybami
Klasyczne polskie danie - bitki wieprzowe w sosie własnym. Dodałam jeszcze grzyby, bo akurat miałam, ale bez nich też będzie smaczne.
Bitki wieprzowe w sosie z grzybami
- 4 kotlety z szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l wody
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowy
- 20dag grzybów ugotowanych
- mąka do obtaczania
- sól, pieprz
Kotlety rozbić, dosmakować solą, pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na małej ilości oleju. Mięso wyłożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso i zalać wodą. Dodać grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń