niedziela, 21 października 2012

Ciasto Milky Way - Mleczna Kanapka

Ciasto ostatnio bardzo popularne, więc i ja się skusiłam, ponieważ nie miałam co zrobić z mlekiem w proszku. Mi smakowało średnio. Mleko w proszku ma intensywny smak aż za bardzo, a dodane jest go aż 2 szklanki. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to będzie mu smakować. 
Ja zrobiłam swoje ciasto biszkoptowe, które zawsze wychodzi.
Inspiracja

Ciasto Milky Way - Mleczna Kanapka

Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 6 łyżek stołowych (kopiastych) mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 3 łyżki kakao
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min. Wystudzić.

Składniki na mleczną masę:
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce.




1 komentarz: