Fale
Dunaju
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (najlepiej pudru)
- 250g masła lub margaryny (kostka)
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- Owoce: wiśnie, jabłka, maliny
Utrzeć
margarynę z cukrem, dodawać po żółtku. Do utartej margaryny dodać przesianą
mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty masy.
Wymieszać. Do połowy ciasta dodać kakao i wymieszać. Blachę o wymiarach ok.
35x25 lub mniejsza wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw wyłożyć ciasto jasne a na wierzch ciemne. Na ciemnym cieście ułożyć
owoce w niedalekich odległościach, tak aby dzięki owocom zrobiły się fale. Piec
ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach. Wystudzić.
Krem:
- 200g masła lub margaryny
- 500ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Półtorej
szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym
mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlewać powoli do
gotującego się mleka i mieszać cały czas aż powstanie gęsty budyń. Schłodzić.
Kiedy
wystygnie budyń, utrzeć margarynę lub masło i dodawać po łyżce budyniu,
miksować cały czas. Wyłożyć krem na ciasto. Przygotować polewę czekoladową.
Polewa
czekoladowa
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
Wszystkie
składniki zagotować. Ciasto polać polewą i włożyć do lodówki.
Jak pysznie ;) Poproszę też kawałek ;)
OdpowiedzUsuńwiele razy słyszałam o tym cieście, ale chyba jeszcze nigdy go nie spróbowałam
OdpowiedzUsuńmoja mama je robi, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńKusząco się preznetuje :)
OdpowiedzUsuńOdpłynęłam:)
Zawsze lubiłam to ciasto, ale jakos nikt mnie natchnął żeby je zrobić, :)
OdpowiedzUsuńKacha
klasyka wiecznie żywa;)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka ;) mniam
OdpowiedzUsuń2 łyżki proszku czy łyżeczki?
OdpowiedzUsuń