sobota, 6 października 2012

Ciasto Fale Dunaju

Czy jest ktoś kto nie zna ciasta Fale Dunaju, jeśli tak to musi koniecznie spróbować. Ciasto jest przepyszne. Masa najlepsza! Przepis z zeszytu mojej mamy.



Fale Dunaju



Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (najlepiej pudru)
  • 250g masła lub margaryny (kostka)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • Owoce: wiśnie, jabłka, maliny

Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po żółtku. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty masy. Wymieszać. Do połowy ciasta dodać kakao i wymieszać. Blachę o wymiarach ok. 35x25 lub mniejsza wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto jasne a na wierzch ciemne. Na ciemnym cieście ułożyć owoce w niedalekich odległościach, tak aby dzięki owocom zrobiły się fale. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopniach. Wystudzić.



Krem:

  • 200g masła lub margaryny
  • 500ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlewać powoli do gotującego się mleka i mieszać cały czas aż powstanie gęsty budyń. Schłodzić.

Kiedy wystygnie budyń, utrzeć margarynę lub masło i dodawać po łyżce budyniu, miksować cały czas. Wyłożyć krem na ciasto. Przygotować polewę czekoladową.



Polewa czekoladowa

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka

Wszystkie składniki zagotować. Ciasto polać polewą i włożyć do lodówki.





8 komentarzy: