Murzynek z jabłkami
Bardzo łatwe i dość szybkie ciasto. Murzynek jest bardzo smaczny i wilgotny nawet przez kilka dni za sprawą jabłek. Ciasto jest lekkie i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Polecam! Przepis stąd
Murzynek z jabłkami
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jabłka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Powoli miksując na wolnych obrotach dodać olej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito i powoli dodawać do masy jajecznej. Na zmianę wlewać wodę oraz dodawać mąkę, cały czas mieszając delikatnie szpatułką aż do wykończenia składników. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 23x33cm i piec 40 minut w 180 stopniach.
Znam i bardzo lubię, pychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszne;) Bardzo podoba mi się Twoja filozofia gotowania :) Również jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów - takich jak Twój :) Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/ moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis :) A murzynek na pewno jest pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWilgotny z dodatkiem owoców - pychaa :)
OdpowiedzUsuńprzepis świetny ... mniam mniam
OdpowiedzUsuńGenialne ciacho! Proste w przygotowaniu, niesamowite w smaku :)
OdpowiedzUsuńFajny jest ten blog :)
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje i fajny blog
OdpowiedzUsuń