Dietetyczna młoda kapusta
Sezon na młodą kapustę trwa, dzisiaj przepis na dietetyczną ale bardzo smaczną młodą kapustę z mięsem drobiowym. Można zajadać samą, z ciemnym chlebem lub z ziemniakami.
Dietetyczna młoda kapusta
- główka młodej kapusty
- 1/2 litra wody
- 1 pierś z kurczaka
- 15dag polędwicy drobiowej
- pęczek zieleniny (pietruszka do wywaru)
- marchewka
- cebula
- domowy przecier pomidorowy
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- koperek
- szczypiorek
Do gotującej wody wrzucić pęczek zieleniny, startą na tarce marchewkę, pokrojoną cebulę i pokrojoną pierś z kurczaka. Pogotować aż powstanie wywar, dodać pokrojoną kapustę, polędwicę drobiową, przecier pomidorowy oraz kaszę, gotować do miękkości. Wyjąć zieleninę. Dosmakować całość śmietaną, jogurtem, solą i pieprzem. Na koniec posypać koperkiem i szczypiorkiem.
Pyszna kapucha :-)
OdpowiedzUsuń