Karpatka to znane i lubiane ciasto, wykonane z ciasta parzonego i budyniowego kremu. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, od siebie dodałam ekstrakt waniliowy.
Karpatka Ciasto parzone
1 szklanka wody
125g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
Zagotować szklankę wody z masłem, dodać szklankę mąki i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić. Krem
Zagotować jedną szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance zimnego mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki. Całość chwilę gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu, rozcierać ewentualne grudki. Dodać ekstrakt z wanilii i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Upieczone ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.
świetnie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńWspaniała wyszła, kocham karpatkę. Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo lubię, a wieki już nie jadłam... Kusisz :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, chętnie sięgnęłabym po kawałek ;) przypomina mi czasy z domu rodzinnego.
OdpowiedzUsuń