Były już cebularze, które uwielbiam, teraz przyszła pora na bułki z pieczarkami, zwane przez niektórych pieczarkarze. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bułki z pieczarkami
ciasto:
- 30dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 50g masła
- 1 jajko
Farsz
- 400g pieczarek
- 3 cebule
- sól, pieprz
- oregano
- łyżka oleju
- żółty ser
Mleko podgrzać, aby było letnie, dodać drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać jajko, sól i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na kulki i spłaszczać na placki.
Farsz przygotować w trakcie wyrastania ciasta. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dosmakować solą, pieprzem i oregano.
Wyłożyć farsz, posypać startym serem i odstawić na 15 minut. Piec ok. 30 minut do zrumienienia w 180 stopniach.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń