Sok z czarnego bzu
Czarny bez ma wspaniałe właściwości lecznicze. Zawiera dużo witaminy C i działa wzmacniająco, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo oraz detoksykująco. Warto pamiętać, że nie wolno spożywać czarnego bzu na surowo, ponieważ zawiera sambunigrynę, która działa toksycznie. Gotowanie i suszenie sprawia, że substancja ta jest rozkładana i staje się nieszkodliwa. Sok ten polecany jest przy spadku odporności i przeziębieniach.
Sok z czarnego bzu
- 3kg czarnego bzu
- 1kg cukru
- 1 cytryna
- 1 szklanka wody
Bez obrać z baldachimów, aby zostały same kuleczki (zielone koniecznie odrzucić). Bez umyć, przelać do garnka, dodać wodę i cytrynę pokrojoną w plastry i zagotować, gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut. Dodać stopniowo cukier i gotować jeszcze chwilę. Następnie przecedzić przez ściereczkę lnianą lub sitko o bardzo małych oczkach. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
Sok robiłam na dwa sposoby w garnku oraz w sokowniku i obie metody się sprawdziły.
Świetny na jesień!
OdpowiedzUsuńIdealny na przeziębienia :)
UsuńTeż zrobiłam ostatnio ten sok, miał być na późną jesień, zimę, a tymczasem dopadło mnie przeziębienie i musiałam jeden otworzyć ;)
OdpowiedzUsuńU mnie już połowy nie ma :) Za rok zrobię zdecydowanie więcej :)
Usuńja też :)
Usuńnigdy nie miałam okazji spróbować, mam nadzieję że kiedyś nadrobię :)
OdpowiedzUsuńSmak nie jest jakiś rewelacyjny, ale jest bardzo zdrowy :) polecam
UsuńUwielbiam sok z czarnego bzu, kojarzy mi się z dzieciństwem, choć sama nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Warto zrobić, bo nie ma z nim dużo pracy:)
Usuń