Kurczak w płatkach kukurydzianych
Odchudzona wersja nugetsów z płatkami kukurydzianymi w marynacie miodowo-musztardowej. Marynata nadaje naprawdę ciekawy smak kurczakowi, mięso jest soczyste, a panierka chrupiąca.
Kurczak w płatkach kukurydzianych
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 3 szklanki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych Lubella
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem. Musztardę, miód i jogurt wymieszać i dodać do mięsa. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane lekko zmiksować w blenderze lub w woreczku za pomocą wałka. Im mniejsze kawałki, tym lepiej się panierują. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Mięso wyjąć z lodówki i panierować w płatkach, a następnie układać na blaszce. Mięso można jeszcze z wierzchu spryskać odrobinę olejem i piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach do momentu, aż panierka będzie chrupiąca.
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
fajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuń