Ciasto drożdżowe ze świeżo zbieranymi jagodami posypane kruszonką. Pycha! Z podanych składników wychodzą dwa ciasta z keksówki lub jedno w dużej formie.
Ciasto drożdżowe z jagodamiSkładniki na zaczyn:
30g drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia. Składniki na ciasto:
1/4 kostki rozpuszczonego masła
2 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
jagody
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy objętość dodać resztę składników i wyrabiać
starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i
odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kruszonka
125 dag masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać. Gdy ciasto
wyrośnie, podzielić na 2 części, rozwałkować delikatnie, wyłożyć jagody i zwinąć w roladę, wierzch posypać
kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut.
Zależy od grubości ciasta.
Wypieki z jagodami teraz królują, próbuję najeść się ich na zapas:)
OdpowiedzUsuńjak smakowicie,
OdpowiedzUsuńja jutro lece po jagody i tez coś z nich stworzę ;d
pozdrawiam,
Jakie wspaniałe ciasto, super :)
OdpowiedzUsuńw tym roku jagód niestety nie uraczę, ale takimi przepisami z przyjemnością nacieszę oczy!
OdpowiedzUsuńDo tego kubek mleka i jestem w raju :)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie ten blog napisany w fajnym języku ! jest miły dla oka :)
OdpowiedzUsuń