Na początku wydawała mi się dziwną zupą, no bo jak to podsmażać świeże ogórki? ale smak jest naprawdę ciekawy i delikatny, podobny nieco do cukinii. Warto poeksperymentować i posmakować takiej zupy, tym bardziej, że sezon ogórkowy w pełni.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
500 świeżych ogórków gruntowych
1 cebula
2 marchewki
3 ziemniaki
kawałek selera
nać selera i lubczyku
ziele angielskie
liść laurowy
łyżka masła
2 łyżki śmietany 12%
koperek
sól, pieprz
Do garnka z wodą wrzucić nać i kawałek korzenia selera oraz nać lubczyku, ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę, marchewkę i ogórki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Wrzucić do zupy. Ziemniaki również pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Jak warzywa zmiękną, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem.
Ciekawe. Nigdy nie jadłem takiej zupy :) Z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńHej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuńInspirujący blog oraz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuń