Smaczne owocowe ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym i galaretką.
Ciasto z musem wiśniowym Biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić
białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego
ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać
żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 36x25 wysmarować
wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w
piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 min do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Masa
2 szklanki wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe
+ 1 galaretka o smaku owoców leśnych na wierzch
jagody do posypania
Wiśnie zmiksować, dwa opakowania galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z wiśniami. Rozpuścić również jedną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. Na połowę biszkoptu wyłożyć tężejącą masę, przyłożyć biszkoptem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie na biszkopt wyłożyć jagody i wylać tężejącą galaretkę z owoców leśnych. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Jeśli nie macie czasu, ani ochoty na długie stanie przy garach polecam ten bardzo szybki przepis na kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Obiad dosłownie gotowy w kilka minut. Podany razem z ryżem to ok. 15 minut.
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
pierś z kurczaka
łyżka miodu
3 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżeczka musztardy delikatesowej
łyżka oleju
sól, pieprz
woda do podlania
Pierś pokroić w dość dużą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na łyżce oleju. Dodać łyżkę miodu, musztardę francuską i delikatesową, podlać delikatnie wodą i dusić jeszcze 10 minut.
Bardzo smaczne, wilgotne, czekoladowe ciasta z cukinią. Cukinia w smaku jest niewyczuwalna, natomiast nadaje bardzo fajnej wilgotności, a ciasto jest świeże przez długi czas.
Ciasto czekoladowe z cukinią
2 szklanki startej cukinii
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Startą cukinię wymieszać z olejem, jajkami i jogurtem naturalnym. Następnie suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej o wymiarach 30x10cm i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto drożdżowe ze świeżo zbieranymi jagodami posypane kruszonką. Pycha! Z podanych składników wychodzą dwa ciasta z keksówki lub jedno w dużej formie.
Ciasto drożdżowe z jagodamiSkładniki na zaczyn:
30g drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia. Składniki na ciasto:
1/4 kostki rozpuszczonego masła
2 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
jagody
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy objętość dodać resztę składników i wyrabiać
starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i
odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kruszonka
125 dag masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać. Gdy ciasto
wyrośnie, podzielić na 2 części, rozwałkować delikatnie, wyłożyć jagody i zwinąć w roladę, wierzch posypać
kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut.
Zależy od grubości ciasta.
Na początku wydawała mi się dziwną zupą, no bo jak to podsmażać świeże ogórki? ale smak jest naprawdę ciekawy i delikatny, podobny nieco do cukinii. Warto poeksperymentować i posmakować takiej zupy, tym bardziej, że sezon ogórkowy w pełni.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
500 świeżych ogórków gruntowych
1 cebula
2 marchewki
3 ziemniaki
kawałek selera
nać selera i lubczyku
ziele angielskie
liść laurowy
łyżka masła
2 łyżki śmietany 12%
koperek
sól, pieprz
Do garnka z wodą wrzucić nać i kawałek korzenia selera oraz nać lubczyku, ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę, marchewkę i ogórki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Wrzucić do zupy. Ziemniaki również pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Jak warzywa zmiękną, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem.