Paszteciki z grzybami do barszczu
- 1/2 szklanki mleka
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50g masła stopionego
- 350g mąki
- 1 jajko
- białko do smarowania
- sól
- sezam do posypania
- miseczka suszonych grzybów
- 200g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić. Pieczarki i cebule obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na oleju, dosmakować solą i pieprzem. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładać farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na paszteciki. Gotowe wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem i odstawić na ok. 15 minut, aby znów wyrosły. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Uwielbiam takie paszteciki.
OdpowiedzUsuńwyglądają ładnie, ale dużo roboty :)
OdpowiedzUsuń