wtorek, 22 grudnia 2015

Paszteciki z grzybami

Paszteciki na wigilijny stół to pyszny dodatek do barszczu. Paszteciki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy nawilgną, są wtedy bardzo miękkie.
 
Paszteciki z grzybami do barszczu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g masła stopionego
  • 350g mąki
  • 1 jajko
  • białko do smarowania
  • sól
  • sezam do posypania
  • miseczka suszonych grzybów
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju 
  • sól, pieprz
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, stopione masło i sól. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. 
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić. Pieczarki i cebule obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na oleju, dosmakować solą i pieprzem. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładać farsz i zwinąć jak roladę, pokroić na paszteciki. Gotowe wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem i odstawić na ok. 15 minut, aby znów wyrosły. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują na drugi dzień.


2 komentarze: