Przepis na tradycyjne uszka wigilijne. Czasochłonne, ale pyszne, z grzybami własnoręcznie zbieranymi. Przepis na barszcz wigilijny tutaj
Uszka wigilijne
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka stopionego masła
ok. 1 szklanka ciepłej wody
sól
Farsz
1litr suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz
łyżka oleju
Suszone grzyby namoczyć i ugotować, zmielić przez maszynkę lub drobno pokroić. Cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać grzyby, dosmakować solą i pieprzem. Przesiać mąkę, dodać jajko, masło oraz sól, dolewać wodę i zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować, wykrawać małe koła, nakładać farsz i lepić uszka. Gotować w gotującej się osolonej wodzie.
U mnie uszka z grzybami już ulepione :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuń