Gulasz z żołądków z olejem rzepakowym
Gulasz z żółądków to propozycja na smaczny obiad. Przepis bierze udział w konkursie Pokochaj olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to właśnie olej rzepakowy wybieram najczęściej do smażenia i podawania sałatek.
Gulasz z żołądków z olejem rzepakowym
- 700g żołądków drobiowych
- 2 cebule (jedna do bulionu, druga do smażenia)
- 1 marchewka
- pół selera
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 8 pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- woda
Żołądki umyć i oczyścić. Wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną marchewkę, cebulę i seler. Gotować do miękkości ok. 1 godzinę. Żołądki wyłowić i pokroić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć pieczarki i cebulę, dorzucić żołądki. Chwilę smażyć i wrzucić do bulionu, doprawić koncentratem, solą i pieprzem.
Wygląda interesująco:) ciekawe jak smakuje:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam podroby i zawsze się cieszę jak znajdę na nie jakiś nowy przepis. Ten gulasz wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń