czwartek, 15 maja 2014

Gulasz z żołądków z olejem rzepakowym

Gulasz z żółądków to propozycja na smaczny obiad. Przepis bierze udział w konkursie Pokochaj olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to właśnie olej rzepakowy wybieram najczęściej do smażenia i podawania sałatek. 
 

Gulasz z żołądków z olejem rzepakowym
  • 700g żołądków drobiowych
  • 2 cebule (jedna do bulionu, druga do smażenia)
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • woda
Żołądki umyć i oczyścić. Wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną marchewkę, cebulę i seler. Gotować do miękkości ok. 1 godzinę. Żołądki wyłowić i pokroić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć pieczarki i cebulę, dorzucić żołądki. Chwilę smażyć i wrzucić do bulionu, doprawić koncentratem, solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Wygląda interesująco:) ciekawe jak smakuje:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam podroby i zawsze się cieszę jak znajdę na nie jakiś nowy przepis. Ten gulasz wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń