Smaczne, zdrowe i dietetyczne danie. Najlepiej wybierać świeża rybę, bo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Pieczenie w folii lub gotowanie na parze jest najzdrowszym przygotowaniem ryby.
Ryba pieczona w folii Dla 2 osób
2 filety z dorsza
pół cytryny
sól, pieprz
przyprawa do ryb (tymianek, koperek)
Wycisnąć sok z cytryny i polać nim, rybę. Następnie posolić, popieprzyć, przyprawić z obu stron. I odstawić na 30-60 minut. Rybę zawinąć szczelnie w folię, aby powstały z niej sos nie wypłynął. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
lubię taką rybę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybkę pod każdą postać -) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcytryna i folia aluminiowa to złe połączenie
OdpowiedzUsuńDlatego najlepiej piec w papierze do pieczenia, a efekt ten sam
OdpowiedzUsuńOgólnie pieczona ryba jest bardzo smaczna i muszę powiedzieć, że jak najbardziej ja również ją lubię. Zachwycam się także od niedawna daniem z łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ i jestem przekonany, że jest to znakomity wybór.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń