Szarlotka pełnoziarnista
Zdrowsza wersja szarlotki, bo na mące razowej i z cukrem nierafinowanym. Ciasto na drugi dzień wilgotnieje od jabłek i jest tak samo smaczne jak na zwykłej mące.
Szarlotka razowa
- 3 szklanki mąki razowej
- 4 łyżki otrębów
- 200g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki + 3 łyżki do jabłek Cukru Trzcinowego nierafinowanego Diamant
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2kg jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić formę. Resztę zostawić na kruszonkę. Jabłka pokroić w kostkę. Dodać cukier i cynamon dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć jabłka. A następnie rozłożyć resztę ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
uwielbiam taką wersję szarlotki! ;)
OdpowiedzUsuńIle jabłek! Super, bardzo lubię jak jest dużo owoców :)
OdpowiedzUsuńBardzo popieram zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków, wystarczy trochę inwencji i wszystko można:), wcale nie trzeba odmawiać sobie pyszności!:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń