niedziela, 5 stycznia 2014

Szarlotka pełnoziarnista

Zdrowsza wersja szarlotki, bo na mące razowej i z cukrem nierafinowanym. Ciasto na drugi dzień wilgotnieje od jabłek i jest tak samo smaczne jak na zwykłej mące.

Szarlotka razowa

  • 3 szklanki mąki razowej
  • 4 łyżki otrębów
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki + 3 łyżki do jabłek Cukru Trzcinowego nierafinowanego Diamant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2kg jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić formę. Resztę zostawić na kruszonkę. Jabłka pokroić w kostkę. Dodać cukier i cynamon dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć jabłka. A następnie rozłożyć resztę ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. 

3 komentarze:

  1. uwielbiam taką wersję szarlotki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile jabłek! Super, bardzo lubię jak jest dużo owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo popieram zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków, wystarczy trochę inwencji i wszystko można:), wcale nie trzeba odmawiać sobie pyszności!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń