Pieczeń na kanapki (z dodatkiem oleju rzepakowego)
Pyszna pieczeń mięsna na kanapki, idealna na Wielkanocne śniadanie. Bardzo szybka i łatwa w wykonaniu, o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta sklepowa, bez zbędnych dodatków, wypełniaczy i konserwantów.
Pieczeń na kanapki (z dodatkiem oleju rzepakowego)
1kg mięsa mielonego z łopatki
30dag pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć 2 łyżkach oleju rzepakowego i wystudzić. Przełożyć do mięsa mielonego, dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i dobrze wyrobić mięso ręką. Keksówkę o wymiarach 10x30cm wysmarować olejem rzepakowym i masę mięsną przełożyć do formy. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Do przygotowania Pieczeni rzymskiej użyłam oleju rzepakowego. Trzy powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego to jego uniwersalność oraz neutralny smak - nadaje się zarówno do smażenia i pieczenia, do ciast, babeczek oraz potraw słonych. W dodatku olej ten zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawiera także wiele cennych witamin potrzebnych naszemu organizmowi.
Super :) Cieszę się, że po tym "boomie" na olej kokosowy zaczynamy również doceniać swój rodzimy olej rzepakowy, on nie jest wcale taki zły!
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com
dobrze napisane :)
OdpowiedzUsuń