Pyszne, wiosenne, ładnie prezentujące się na stole ciasto ze szpinakiem. Szpinak nadaje piękny, zielony wygląd oraz sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne, ale nie jest wyczuwalny w smaku.
Ciasto leśny mech
450g mrożonego szpinaku
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/3 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak odmrozić, odsączyć, najlepiej wycisnąć w rękach. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i odciśnięty szpinak i miksować razem. Ciasto przełożyć do tortownicy lub małej blaszki kwadratowej. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Gdy się upiecze, wyjąć i wystudzić. Gdy ciasto wystygnie obciąć wierzch, wydłubać zieloną część i pokruszyć. Jeśli było pieczone w tortownicy to przeciąć pozostałe ciasto na pół, a jeśli było pieczone w większej blaszce ty tylko wierzch obciąć. Masa
500ml śmietany kremówki 30%-36%
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 3/4 szklanki wody
owoc granatu
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem, dodać galaretkę i zmiksować. Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać zielonymi okruszkami i ziarenkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki.
Cudne, na pewno wypróbuję przepis ☺
OdpowiedzUsuńz grantem super wygląda
OdpowiedzUsuńtakich pomysłów mi trzeba było !
OdpowiedzUsuńfajny blog lubie takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń