Smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto ucierane ze śliwkami
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
170g stopionego wystudzonego masła
2 łyżki śmietany
4 jajka
600g śliwek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę i stopione masło. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 22x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
W sezonie takie ciasto jest obowiązkowe :-)
OdpowiedzUsuń