Pyszny pasztet z selera, nie tylko dla wegetarian, posmakuje również mięsożercom. Można dodać kilka pieczarek. Jeśli lubicie pasztety warzywne jak na przykład ten z cukinii to selerowy na pewno posmakuje, jest jeszcze lepszy od cukiniowego. Inspiracja
Selery zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Selera, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Podlać wodą i dusić do odparowania wody. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.
Musi być pyszny... :-)
OdpowiedzUsuń