Ciasto kawowe z lekkim kremem z serków homogenizowanych i śmietany. Przepis na to ciasta widziałam już na wielu blogach, jednak w kremie było mleko w proszku, którego nie lubię. Kiedy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że musze je zrobić. Inspiracja
Ciasto Latte Machiatto Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżeczek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę ok. 30x35 i piec 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na pół. Krem
400g serków waniliowych homogenizowanych
330ml śmietany 36%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny wymieszane w gorącej wodzie
Żelatynę zmiksować z serkami i ekstraktem, śmietanę ubić na sztywno i dodać do serków. Jeśli krem jest za mało słodki, to dodać trochę cukru pudru. Wstawić na chwilę do lodówki. Poncz do nasączenia biszkoptów
szklanka mocnej kawy
3 łyżki wódki
Dodatkowo
1,5 paczki biszkoptów
kakao
Na dnie formy wyłożyć połowę biszkoptu, nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy, przykryć biszkoptami, które również nasączyć kawą. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, wyłożyć masę i biszkopty nasączone. Posypać kakao i wstawić do lodówki.
na pewno musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń