- 1 spory seler
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zioła (tymianek, rozmaryn)
- sól, pieprz
Strony
▼
czwartek, 23 kwietnia 2015
Dietetyczne frytki z selera
Frytki - uwielbiane przez dzieci i nie tylko, kaloryczne, tłuste i niezdrowe. Za to jeśli przygotujemy je w domu, upieczemy w piekarniku będą zdrową i smaczną przekąską lub dodatkiem obiadowym. Moja propozycja to frytki selerowe. Uwielbiam je, jak raz spróbujesz to się zakochasz! Są lekko słodkawe i delikatne w smaku. W 100g selera jest 21kcal, więc pół kilogramowy seler ma tylko 105kcal, z dwoma łyżkami oleju rzepakowego to 281kcal.
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Pieczarki faszerowane
Pieczone kapelusze pieczarek z farszem z korzonków, cebuli, czosnku posypane tartym serem. Fajna przystawka na ciepło dla gości lub na kolację.
Pieczarki faszerowane pieczarkami
Pieczarki faszerowane pieczarkami
- 20 pieczarek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, oregano
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- żółty ser
niedziela, 19 kwietnia 2015
Ciasto Latte Machiatto
Ciasto kawowe z lekkim kremem z serków homogenizowanych i śmietany. Przepis na to ciasta widziałam już na wielu blogach, jednak w kremie było mleko w proszku, którego nie lubię. Kiedy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że musze je zrobić. Inspiracja
Ciasto Latte Machiatto
Biszkopt
Krem
Poncz do nasączenia biszkoptów
Ciasto Latte Machiatto
Biszkopt
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżeczek mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 400g serków waniliowych homogenizowanych
- 330ml śmietany 36%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny wymieszane w gorącej wodzie
Poncz do nasączenia biszkoptów
- szklanka mocnej kawy
- 3 łyżki wódki
- 1,5 paczki biszkoptów
- kakao
środa, 8 kwietnia 2015
Karkówka na kanapki
Domowa wędlina - karkówka na kanapki. Sklepowe szynki są nafaszerowane chemią, konserwantami, ulepszaczami i przeróżnymi wypełniaczami, a mięsa procentowo znajduje się naprawdę mało. Domowa wędlina jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Doprawienie mięsa trwa dosłownie 3 minuty, potem należy mięso odstawić (najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało) i pieczenie. Do mojej karkówki użyta jest sól peklowa, która sprawia, że mięso jest różowe a nie szare, a także przedłuża trwałość wędliny. Dodanie soli peklowej nie jest konieczne.
Domowa wędlina - karkówka pieczona z czosnkiem
Domowa wędlina - karkówka pieczona z czosnkiem
- 2kg karkówki
- 3 łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- majeranek, oregano
- pieprz
wtorek, 7 kwietnia 2015
Barszcz biały
Barszcz biały czy żurek? Czesto uważany za tę samą zupę, a czymś się różnią. Barszcz biały jest delikatniejszy gotowany na zakwasie pszennym, żurek jest wyraźniejszy w smaku i robiony na zakwasie żytnim. U mnie w domu na stole Wielkanocnym podaje się właśnie barszcz biały na żeberkach.
Barszcz biały
Barszcz biały
- 400g żeberek
- 2 litry wody
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- korzeń chrzanu
- szklanka zakwasu pszennego
- 2 łyżki śmietany
- koperek
- majeranek
- sól, pieprz
czwartek, 2 kwietnia 2015
Różowe jajka faszerowane
Różowe jajka bardzo ładnie prezentują się na stole. Marynata buraczana nie zmienia ich smaku pod warunkiem że nie moczą się zbyt długo. Intensywność koloru możemy zmieniać poprzez krótsze lub dłuższe moczenie jajek w zalewie buraczanej. Moje moczyły się godzinę i nie są zbyt intensywne. Można zostawić je na całą noc i kolor powinien być mocny, ale też więcej białka będzie różowe. Inspiracja tutaj, zmieniłam tylko farsz.
Różowe jajka faszerowane
Różowe jajka faszerowane
- 2 buraki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 4 jajka
- 5 pieczarek
- szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz