Uwielbiam ciasto bananowe, robię je dosłownie w każdy weekend. Jego zaletą jest to że robi się je w 5 minut i nie trzeba używać miksera. Ostatnio postanowiłam ciasto podzielić i upiec jako babeczki. To był bardzo dobry pomysł, łatwiej je zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Babeczki bananowe Składniki na ok. 20 babeczek
3 banany
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
100g orzechów włoskich
Mąkę i sodę przesiać przez sitko. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Dodać jajko, olej, mąkę i orzechy, całość wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Ciasto wylać do foremek na muffinki i piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.
Wczoraj zrobiłam dokładnie takie same babeczki :D Tylko nie dodawałam orzechów :P
OdpowiedzUsuńwychodzi 20 muffinek standardowej wielkosci? po ile gram maja te banany?
OdpowiedzUsuńTak foremki średniej wielkości. Banany też średnie, nie ważyłam, im większe tym bardziej wilgotne będzie ciasto :)
UsuńPycha! Dziękuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuń