Klasyczne polskie danie - bitki wieprzowe w sosie własnym. Dodałam jeszcze grzyby, bo akurat miałam, ale bez nich też będzie smaczne.
Bitki wieprzowe w sosie z grzybami
4 kotlety z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5l wody
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowy
20dag grzybów ugotowanych
mąka do obtaczania
sól, pieprz
Kotlety rozbić, dosmakować solą, pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na małej ilości oleju. Mięso wyłożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso i zalać wodą. Dodać grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.
ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń