Klasyczne polskie danie - bitki wieprzowe w sosie własnym. Dodałam jeszcze grzyby, bo akurat miałam, ale bez nich też będzie smaczne.
Bitki wieprzowe w sosie z grzybami
4 kotlety z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5l wody
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowy
20dag grzybów ugotowanych
mąka do obtaczania
sól, pieprz
Kotlety rozbić, dosmakować solą, pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na małej ilości oleju. Mięso wyłożyć na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojonę cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso i zalać wodą. Dodać grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.
Gęsta smaczna i pożywna zupa krem z dyni. Dynia jest niskokaloryczna ale zawiera mnóstwo minerałów i witamin.
Zupa krem z dyni
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 seler
1 litr bulionu warzywnego
1kg dyni
sól, pieprz
łyżka oliwy
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, marchewkę i seler oraz przeciśnięty czosnek. Zalać bulionem, dodać obraną i pokrojoną dynię, gotować do miękkości. Zmiksować zupę na gładki krem. Dosmakować solą i pieprzem.