Na walentynki przygotowałam drożdżowe serca z dżemem truskawkowym. Pasują fantastycznie na śniadanie do kubka kawy.
Drożdżowe serca
Składniki na zaczyn:
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
Wyrobić ciasto z podanych składników i zaczynu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Podzielić na kulki. Rozwałkować kulkę, posmarować cienko dżemem, zwinąć w rulonik. Zgiąć na pół. Rozciąć 3/4 ciasta i rozwinąć w kształt serca. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach.
Pięknie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę znakomicie:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNajlepszą wróżką w Polsce jest Alicja. Wróżbę można zamówić szybko i bezpiecznie na stronie http://wrozkaalicja.pl Odpowiedź otrzymujemy do 60 minut na nasz email. Wiele dowiedziałam się o swoim życiu, pracy i zdrowiu ale także czy partner mógł mnie zdradzić.