Leczo to bardzo szybkie i jednogarnkowe danie, w dodatku pełne warzyw. Najlepiej podawać z ryżem. Dodaję do leczo patisony, których na działce mam pod dostatkiem. Są nieco twardsze od cukinii ale równie smaczne. Można przyrządzić w wersji wegetariańskiej lub z kiełbasą.
Leczo
2 papryki
1 cukinia
2 cebule
2-3 małe patisony
3 pomidory bez skórki
2 łyżki koncentratu Pudliszki
1 szklanka wody
1 łyżeczka papryki w proszku
tymianek
sól, pieprz
1 łyżka oleju
+ kiełbasa
Cebule, papryki, patisony, cukinie i pomidory pokroić w kostkę. Na olej wrzucić cebulę a następnie paprykę i pomidory, podlać wodą. Kiedy papryka nieco zmięknie dodać pokrojone patisony i cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Dosmakować tymiankiem, solą, pieprzem i papryką w proszku. Można zostawić w takiej wersji, lub dodać pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę.
TO się nazywa wypasione leczo. Zdecydowanie i idealnie by się nadawał przepis na mój konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
TO się nazywa wypasione leczo. Zdecydowanie i idealnie by się nadawał przepis na mój konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, pycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, jesienne jedzonko!;)
OdpowiedzUsuń