Przepis na ketchup z cukinii krąży w sieci od dawna i wiele osób korzysta właśnie z tego przepisu, jako że bardzo lubię cukinię musiałam wypróbować ten przepis. Oczywiście się nie zawiodłam. Wyszedł fajny, gęsty i smaczny sos.
Ketchup z cukinii
1,5kg obranej cukinii
0,5kg cebuli
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
400g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej i pieprzu
garść soli
Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Zasypać solą i zostawić na 6 godzin. Nie wyciskać soku. Po tym czasie gotować do uzyskania papki. Dodać cukier i ocet i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i znów chwilę gotować. Zmiksować całość, przelać do słoiczków i zapasteryzować.
Takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku ;)
OdpowiedzUsuńpyszny jest- ja dodałam jeszcze bazylie i oregano
OdpowiedzUsuńna jak grubej tarce zetrzec? jak do warzyw czy jak na placki ziemniaczane?
OdpowiedzUsuńJak do warzyw, i tak cukinia się rozpadnie
Usuńpyszny ja dodałam trochę bazylii
OdpowiedzUsuń