Orzeźwiający i pyszny kompot z rabarbaru, czerwonych porzeczek i liśćmi dzikiej mięty, a wszystkie składniki z mojego ogródka :) Rabarbar uważany jest za warzywo antynowotworowe, dlatego warto go jeść. Należy pamiętać, że najzdrowszy jest zbierany do lipca ponieważ starszy ma więcej kwasu szczawiowego.
Kompot rabarbarowy
6-7 łodyg rabarbaru
mała miseczka porzeczek czerwonych
łyżeczka soku z cytryny
2 litry wody
cukier
liście mięty
Rabarbar obrać i pokroić w 2 cm kawałki, wrzucić do wody wraz z porzeczkami i gotować ok. 15 minut. Dodać sok z cytryny i cukier wg uznania. Wystudzić. Kompot najlepszy jest pod odstaniu - ok. 1-2 godzin. Ozdobić miętą.
bardzo lubie rabarbar i owoce...Wszelakie kompoty robie dzieciomna grila...
OdpowiedzUsuń