Chłodnik idealny na upalne dni. Pyszny i zdrowy. I ten piękny kolor.
Chłodnik litewski
6 młodych buraczków z łodygami (botwinka)
5 małych ogórków lub 2 większe
500g jogurtu naturalnego
szczypiorek
koperek
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
jajka ugotowane na twardo
Buraki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Łodygi pokroić. Ugotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Wywar zostawić. Wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Warzywa wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać ok. szklankę wywaru z buraków. Dosmakować solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut lub dłużej. Podawać z jajkiem na twardo.
Jeszcze w tym roku nie jadłam, koniecznie muszę zrobić na te upały :)
OdpowiedzUsuńoj dawno nie jadłam chłodnika ;)
OdpowiedzUsuń