Sprawdzone ciasto Marysieńka siostry Anastazji. Biszkopty kakaowe przełożone masą budyniową i ciastem z białek i orzechów.
Ciasto Marysieńka
Ciemne biszkopty
7 jajek
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Placek z orzechami
Krem
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
Polewa
1 tabliczka
deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
1 łyżeczka masła (polewa)
Ciemne biszkopty.
1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę z
proszkiem i wymieszać
3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.
4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części lub upiec na 2 razy.
Ciasto orzechowe
1. Białka ubić z cukrem
2. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników
i wymieszać.
3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.
Krem
1. Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę
zagotować z cukrem waniliowym
2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę
ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka.
3. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować
budyń.
4. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka.
I placek (pierwsza część) - krem - II placek
(orzechowy) - krem - I placek (druga część).
Wierzch przyozdobić polewą kakaową. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej.