Niedawno wypatrzyłam przepis na domowe Monte tu i zapisałam do wypróbowania. Jak dla mnie smakuje jak deser czekoladowy z koroną jak ten. Ale jest naprawdę dobry i mniej kaloryczny niż ze sklepu.
Domowe Monte
500ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka kakao
Mleko wraz z cukrem i mlekiem w proszku zagrzać, ale nie gotować. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Trochę ciepłego mleka wymieszać z serkiem i dodać do reszty mleka (żeby się nie zważyło). Całość podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. Nalać 1 warstwę do szklanki, wstawić do lodówki, jak lekko stężeje nalać drugą warstwę i ponownie wstawić do lodówki.
Konsystencja jest galaretkowata, nie zsiada się. Jeśli ktoś chce mieć sztywny deser radzę dodać więcej żelatyny.
Czy jest możliwość przygotowania tego deseru w większej ilości (w większym naczyniu) bez uszczerbku na smaku czy innych walorach? Obawiam się po prostu, że przedstawiona na obrazku ilość to za mało dla mojego apetytu :)
Z podanych proporcji wyszły 3 takie szklanki pokazane na zdjęciu, aby wyszło więcej proszę zwiększyć proporcje i powinno wyjść bez uszczerbku na smaku :) pozdrawiam
ja te deserki z korną zawsze lubiłam jeść :) wiec fajna opcja na słodkość bez dodatku chemii.
OdpowiedzUsuńzrobiłam te deserek; bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńsuper do mleka zamiast serka dałam wiórki kokosu poprostu super !
OdpowiedzUsuńCzy jest możliwość przygotowania tego deseru w większej ilości (w większym naczyniu) bez uszczerbku na smaku czy innych walorach? Obawiam się po prostu, że przedstawiona na obrazku ilość to za mało dla mojego apetytu :)
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji wyszły 3 takie szklanki pokazane na zdjęciu, aby wyszło więcej proszę zwiększyć proporcje i powinno wyjść bez uszczerbku na smaku :) pozdrawiam
UsuńDziękuję i również pozdrawiam!
UsuńZamiast serka waniliowego dodałem aromat waniliowy, ale chyba za dużo bo za bardzo waniliowe wyszło, choć mimo wszystko smaczne :) Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi smak dzieciństwa tym przepisem ;) szkoda, że nie mam w domu żelatyny, bo już bym robiła deser :) dziękuję i przepis sobie zapisuję :)
OdpowiedzUsuńdobre było
OdpowiedzUsuńwiemy
Usuń