Tzatziki (cacyki) to grecki dip mocno ogórkowo-czosnkowy. Idealny do wszelakich przekąsek, kanapek, do dań z grilla i dań pieczonych. Jest małokaloryczny i bardzo zdrowy.
Sos tzatziki
1 ogórek
1 mały jogurt naturalny
1 serek śmietankowy
2-3 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ogórka zetrzeć na tarce, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcisnąć ( Z soku można zrobić sobie tonik do twarzy:)) Do ogórka dodać serek śmietankowy i jogurt naturalny. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dosmakować solą i pieprzem lub przyprawa gotową do tzatziki. Ja podałam z domowymi krakersami: Przepis na krakersy TU
mmmm uwielbiam ten sosik!
OdpowiedzUsuńod razu mi się wakacje przypominają i bużka mi się cieszy
OdpowiedzUsuńoryginalny sos tzatzyki ma pokrojone ogórki w kosteczkę
OdpowiedzUsuń