Wczoraj zrobiłam moją ulubioną zupę serowo-cebulową, przepis na nią wymyśliłam sama. Początkowo była to zupa cebulowa, jednak z czasem uległa małej modyfikacji.
Zupa serowo-cebulowa
wywar warzywny
3-4 ziemniaki
marchewka
3 cebule
łyżka masła
100-150g śmietany
koperek, pietruszka
serek topiony
grzanki
kilka plastrów sera żółtego
sól, pieprz
Do wywaru warzywnego, dodać ziemniaki i marchewki. Na patelni na maśle smażyć cebulę pokrojoną w kostkę, po lekkim przyrumienieniu dodać śmietanę i smażyć do zabulgotania. Do ugotowanych ziemniaków wlać cebulę ze śmietaną. Wrzucić serek topiony. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony koperek lub pietruszkę. Na patelni podmażyć grzanki. Nakładać zupę, na wierzch grzanki i ser żółty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz