Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, przeważnie to babcia przygotowywała je. Posmarowane masłem lub dżemem - pychota. Teraz idealne na podwieczorek do kawy.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Składniki na zaczyn:
50g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia. Składniki na ciasto:
1/4 kostki rozpuszczonego masła
2 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Dodatkowo:
śliwki
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kruszonka
125 dag masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie, nakładać owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z ciepłym mlekiem, mmm... Jak u babci ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też zawsze babcia była mistrzynią drożdżowego;)
OdpowiedzUsuń