To moja ulubiona babka - bardzo sypka za sprawą dużej ilości mąki ziemniaczanej, o cudownym aromacie cytryny. Zdecydowanie najlepszy przepis. Można upiec również w formie na babkę z kominem.
Cytrynowa babka piaskowa
150g masła
150g cukru
3 jajka
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do masła dodać żółtka i miksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masła. Skórkę cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok również dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z całością. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Ostatnio chęć posiadania książek kulinarnych stała się u mnie dość silna. Kiedy usłyszałam o promocji w Lidlu chciałam zdobyć tę książkę. Tylko perspektywa wydania 300zł na zakupy w ciągu miesiąca w jednym sklepie tylko po to, aby mieć książkę - niewykonalne. Ale na szczęście istnieją inne sposoby jej zdobycia :) Warto popytać znajomych, czy nie mają na zbyciu jakiejś naklejki. Autorem przepisów na słodkości jest cukiernik Paweł Małecki.
Książka jest naprawdę gruba i zawiera 104 przepisy na desery i ciasta. W ładnej oprawie graficznej, na dobrym papierze z apetycznymi fotografiami.
Zawiera kilka rozdziałów - ciasta, owoce, czekolada, itd. Znajdziemy w niej klasyczne przepisy jak na tiramisu, ale także bardziej nowatorskie. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. W książce znajduje się przydatny przelicznik miar i wag.
Ja już mam kilka przepisów na oku do wypróbowania. Niech tylko zacznie się rabarbar i truskawki:)
Zdjęcia są naprawdę inspirujące nie tylko do gotowania.
Dawno nie dodałam przepisu na żadną sałatkę, ale to się zmieni w najbliższym czasie. Sałatka z pieczarkami i porem pochodzi z zeszytu mojej mamy, w moim dzieciństwie to była hitowa sałatka. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole i nie tylko.
Sałatka z pieczarkami i porem
500g pieczarek
2 pory
4 jajka
6 ogórków korniszonych
puszka kukurydzy
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Pieczarki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Pory pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Jajka i ogórki pokroić w kostkę, wymieszać z pieczarkami i porem, dodać odsączoną kukurydzę, majonez, jogurt, musztardę. Dosmakować solą i pieprzem.
Sajgonki, czyli krokiety wiosenne, to danie kuchni wietnamskiej. To moje pierwsze podejście do sajgonek i bardzo udane, wyszły smaczne i chrupiące. Do ich przygotowania użyłam gotowej chińskiej mieszanki warzywnej, można oczywiście wszystko osobno przygotować.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i sos sojowy, usmażyć na patelni. Dodać mieszankę chińską i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać starty świeży imbir. Makaron z fasoli Mung przygotować według instrukcji na opakowaniu, makaron pokroić na mniejsze części. Kurczaka, warzywa i makaron wymieszać, dosmakować solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość wystudzić, dodać surowe jajko i wymieszać. Płaty papieru ryżowego maczać przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, nakładać łyżkę farszu i zwijać w "krokieciki". Odstawić, aby woda obciekła. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (u mnie ok. 1cm oleju, nie muszą być smażone na głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chilli.
Uwielbiam ciasto bananowe, robię je dosłownie w każdy weekend. Jego zaletą jest to że robi się je w 5 minut i nie trzeba używać miksera. Ostatnio postanowiłam ciasto podzielić i upiec jako babeczki. To był bardzo dobry pomysł, łatwiej je zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Babeczki bananowe Składniki na ok. 20 babeczek
3 banany
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
100g orzechów włoskich
Mąkę i sodę przesiać przez sitko. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Dodać jajko, olej, mąkę i orzechy, całość wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Ciasto wylać do foremek na muffinki i piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.