Ciasto truskawkowe podane nieco inaczej. Wygląda trochę jak rolada. Do jego zrobienia potrzebne są dwie blaszki - jedna zwyczajna, druga keksówka. Masa to zmiksowane truskawki z jogurtem naturalnym. Proporcje na biszkopt są łatwe do zapamiętania i można je dowolnie zmieniać, jeśli chcemy aby ciasto było grubsze lub cieńsze. Jest lekko i pysznie. Polecam! Przepis ten to kolejna propozycja w konkursie z olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go często w mojej kuchni zarówno do gotowania, jak i pieczenia.
Ciasto truskawkowe z olejem rzepakowym
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki
szczypta soli
Masa
500g truskawek
pół dużego jogurtu naturalnego ok. 200g
3-4 łyżki cukru w zależności od słodkości truskawek
4 łyżeczki żelatyny + trochę wody
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i olej rzepakowy dalej miksując. Na koniec przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (24x30cm). Piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto od razu (jeszcze ciepłe) przełożyć razem z papierem do keksówki (10x30) i docisnąć delikatnie do brzegów. Wystudzić. Podczas pieczenia w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, wystudzić. Część truskawek pokroić w kawałki, resztę zmiksować z jogurtem naturalnym i cukrem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wstawić do lodówki aż masa zacznie lekko tężeć. Pokrojone truskawki wyłożyć na dno ciasta, wylać tężejącą masę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyłożyć z keksówki i oderwać papier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz